
לאחרונה אנו מרבים לשמוע את האמירה: "אקלים מיטבי " למניעה ולצמצום אלימות בגן הילדים והחשיבות של בניית אקלים בטוח בגן הילדים.
אנו עדים להתייחסות ייחודית לאפיוני הגיל הרך וההכרה בכך, שזה הגיל שבו מתגבשת האישיות, שבו הילד נמצא בעיצומו של תהליך התפתחותי של הפנמת ערכים חברתיים, שבו ירכוש בהדרגה כישורי חיים ויטמיע את החוקים שמכוונים להתנהגות נאותה.
בגיל הרך קיימות התנהגויות בעלות אופי תוקפני. אלה הן התנהגויות, שדרכן מבטא הילד את כעסו כל עוד לא רכש כלים להתמודדות עם מצבי קונפליקט.
ילדים צעירים נוטים לעיתים לבכות, להתפרץ, להתנגד, להפר כללים. כל אלה כתגובות למצבים רגשיים שבהם הם נתונים ומתקשים להביע במילים.
תפקיד הגננת :
להבהיר לילד בגיל הרך כי קיימים גבולות ואיסורים הבאים להגן עליו.
בחיי היום יום תפקיד הגננת לתווך ולסייע בוויסות ההתנהגות ותיעולה לאפיקים מקובלים. הצבת גבולות ברורים, (אמנת הגן) המגדירים לילד מהן ההתנהגויות הרצויות- מותרות ומהן ההתנהגויות שאינן מקובלות ואף אסורות, תהליך זה הוא חלק מתהליך חינוכי המחזק את תחושת הביטחון של הילד בגיל צעיר.
* הצבת גבולות ברורים על ידי הגננת בעזרת הילדים (מתוך סיטואציות מחיי הגן ) תוך גילויי רגישות וסובלנות יבססו את ביטחונם של הילדים ויאפשרו להם לחוות חוויות טובות.
במקרים חריגים בהם מתגלות התנהגויות קיצוניות בעלות אופי אלים המצביעות על התערבות מערכתית של אנשי מקצוע , צריך לפנות ולהתריע.
לאחרונה אנו מרבים לשמוע את האמירה " אפס סובלנות לאלימות " ואני אומרת שאנחנו צריכים להיות סבלנים וסובלנים. הרעיון שצריך לטפל בבעיות אנטי - חברתיות קלות יחסית ולא רק ,או בעיקר, בבעיות אנטי- חברתיות קשות , מבוססות על אחת התיאוריות הידועות בסוציולוגיה תיאורית " החלונות השבורים" תאוריה של זוג קרימינולוגים ווילסון וקלינג (1996) שטוענת, שאם אינך מתקן את החלון השבור הראשון בבניין, הוונדאליסטים יהרסו את הביניין כולו, משום שהם יחשבו שמדובר בבניין מוזנח, שאינו בבעלותו של איש. תחושת ההפקרות תתפשט מהביניין אל הרחוב שבו ניצב ותאותת שהכל אפשרי. אם נעשה השלכה לגן ולבית הספר,אם נאפשר לילדים לנופף זה כלפי זה בסרגל , מחר הם ינופפו אגרופים .
אני מאמינה במניעת אלימות ולא טיפול באלימות קיימת .
בגן שלי ישנם שלושה מרכיבים להצבת גבולות:
א. חוקים וכללים בהירים.
ב. תגובה מיידית לפריצת גבולות (וועדת בוררות).
ג. עקביות באכיפה.
מרכיבים אלה מתייחסים למעשה לשלושה זמנים של התמודדות עם אלימות, לפני ההתפרצות האלימה -קביעה מראש של חוקים וכללים בהירים, בהווה, עם התפרצות האלימות תגובה מיידית לפריצת גבולות,ובעתיד , אחרי התפרצות האלימות, עקביות באכיפה של חוקים לאורך זמן.
כדי שהילדים ידעו להתמודד ויפתרו קונפליקטים בצורה מכבדת ללא אלימות, אנו הגננות צריכות להקנות להם מיומניות בסיסיות חברתיות : מיומנות רגשית חברתית
רגישות לזולת.
שליטה בכעסים.
דרכים מקובלות בפתרון בעיות.
אשמח מאוד לשתף אתכם בעוד מרכיבים של המודל "תרבות של זכויות ואחריות"
היי וירגי'יניה.
השבמחקבחרת בנושא חשוב וכאוב כאחד.
אנו חיים במציאות מדאיגה כל- כך ואני באופן אישי עדה ואף שומעת מעמיתותי לעבודה,כי רף האלימות בשנים האחרונות עלה. אם בעבר היינו עדים לכך בשכבות הגבוהות יותר (מבחינה הגילאים), כיום ניתן לראות לצערי, כי זה אף קיים בשכבות גילאי- הגן ומחובתינו כמנהלות גנים באמת, לנסות למגר את התופעה באופן מקסימאלי עד כמה שרק ניתן - ואהבתי את דרך פועלך לכך כפי שציינת בפוסט.
מנסיוני והאני מאמין שלי האישי, אני מאמינה כי ע"מ באמת לסכל ולמגר את הבעיה, יש מקום מהותי וחשוב לערב את ההורים לא ממקום אינדיוידואלי של הורה לילד עם בעיות התנהגותיות ואלימות, אלה לנסות לבנות מערך תוכנית אורך שנתית, בנסיון להעניק להורים "כלים" אשר יהוו כעזר בטריטוריה שלהם (ביתם),כחלק שוטף ואינטגראלי מהוואי הגן וזאת כדי להשיג את ההורים ,לרתום אותם ואף לאפשר להם התמודדות עד כמה שרק אפשר "כנכונה" ולא התמודדות מתסכלת שרק תחריף את הבעיה והמצב.
בכל מקום ורשות קיימת הבעיה, אם ב"קטן" או במצב מדאיג, אני יכולה לומר ,שאנו אף עדים לכך וכדי להשיג אקלים מיטבי בכל מוסדות החינוך שלנו (מועצה איזורת באר- טוביה), נכנסו גורמי שותפי חינוך ובראשם ראש המועצה, אשר נכון להעמיד לנו אנשי החינוך (החל מכיתות הגן וכלה בתיכון), את כל האמצעים הדרושים למיגור התופעה , בניסיון להשיג עד כמה שרק באמת ניתן מיזעור האלימות ואולי למגר את התופעה כליל.
אסיים בזה, שבחרת וירגי'ניה נושא כפי שציינתי בהתחלה-חשוב מאוד. יישר כוח .אעקוב אחר הפוסטים,כי אני מאמינה שלכל אחד בכלל ואנו אנשי החינוך בפרט חייבים לתת את הדעת לנושא מתוך מקום חינוכי אמיתי-בידינו הדבר!
הי וירגיניה
השבמחקאכן היום הגננות מתמודדות עם הרבה בעיות התנהגותיות ואלימות ולצערי הרב בהרבה מקרים אני שמעתי שההורים לא עוזרים ולעתים כועסים על הגננות על כך שהציבו גבולות לילדם.לכן אהבתי מאד את דבריך כי חשוב מאד להציב גבולות ברורים כיון
שהצבת גבולות ברורים אכן יחזק את תחושת הביטחון של הילד. אצלנו בהרצליה עבדו הגננות על כתיבת אמנת הגן שתתפרסם לכל ההורים.בגנים שלנו משתמשים גם בשיטת האסימונים לשיפור ההתנהגות.
וירג'ניה אעקוב אחר הבלוג שלך.
השאיפה ליצירת אקלים מיטבי הינה שאיפה לאומית שלנו כאזרחים במדינת ישראל, יתרה מכך, לנו כמחנכות בגיל הרך יש את הזכות להנחיל אצל הילדים הרכים את הערכים החשובים וליצור אצלם את הבסיס בהבנת הצורך החוקים וביישומם. בתקופה זו בה האלימות גואה קיימת חשיבות רבה לשמש דוגמא אישית לילדים ולחתור בכל הכוח למען השגת המטרות שציינת.
השבמחקנושא זה קרוב ללב כולנו, אני כבר מצפה לקרוא את הפוסט הבא שלך.
בהצלחה
אזרן צבאות ריקי
כל הכבוד שאתן מעלות את המודעות לכולן כמה האווירה בגן של אקלים מיטבי תורמת לכולנו כל כך כיף כל השנה לעבוד עם גבולות ברורים לילדים ובידיעה שהאלימות לא גואה בגן ויש סרר , וזה מאוד קרוב ללבנו כפי שריקי ציינה, יישר כוח... מורן
השבמחקלסיגל, לריקי , לגן צבר, ולמורן שלום.
השבמחקשמתי שגם אתם בדעה שיצירת אקלים מיטבי יושתת על מעורבות מתוך שוויון וכבוד הדדי בין צוות הגן להורים , מניסיוני מעורבות זו מניבה פרי ויוצרת קשרים הדוקים בין צוות הגן להורים. ההורים יוצאים ממקום של בקורת לעשייה משותפת. אנשים שותפים מפתחים רגש שייכות, אמפתיה ואכפתיות הם הופכים לשותפים ומסייעים ביצירת אקלים הרמוני בגן. ממצאי מחקרים רבים מצביעים על חשיבות תרומת המשפחה להתקדמותם של ילדים במסגרות חינוכיות. בנוסף נמצא שרפורמות חינוכיות, המתמקדות במערכת החינוך והמחנכים בלבד מניבות תועלת מצומצמת, שכן למשפחה השפעה משמעותית בקידום לימודי, חברתי ורגש י(משה''ח ,תשס''ה).
ברצוני לשתף אתכן בנות בשיתוף ההורים בבניית הערכים הרצויים והגדרת חזון גן.
מהלך המפגש:
ההורים מוזמנים לגן לישיבת הורים ראשונה, שבועיים לאחר פתיחת שנת הלימודים,למפגש העוסק בבניית אמנה.
שלב 1: קריאה משותפת של הסיפור : "הגינה של כולם" מאת מירי צללזון.
שלב 2: לאחר קריאת הסיפור, מכינים ההורים יחד תפאורה מתאימה.
שלב 3: כל הורה בוחר לעצמו תפקיד מתוך הסיפור, ולומד אותו.
שלב 4 : ההורים ממחיזים את הסיפור וההמחזה מצולמת במצלמת וידאו(כדאי להתארגן טכנית מבעוד מועד).
שלב 5 : כתיבת אמנה עם ההורים: הגננת מסבירה את מושג האמנה ומזמינה הורים ללוח לכתוב את הערכים המרכזיים שברצונם לראות בחזון ובמטרת החינוכיות של הגן.
ההורים בדרך כלל בוחרים ערכים כגון: כבוד האדם, שוויון, סובלנות, אחריות, מעורבות וערכי מורשת יהודית. בשלב זה עשוי להתפתח דיון בין ההורים בשאלת הערכים הראויים. נכון לאפשר ולעודד דיון מסוג זה כיוון שהוא מחולל למידה והיכרות , כמו כן יוצר דיאלוג ומפחית חסמים בין ההורים דבר שיסייע בפעילויות עתידיות בתחום שיתוף הורים בגן.
ישנם הורים שידגלו בערכי הדמוקרטיה והורים שיעדיפו חינוך ברוח היהדות. המשימה היא בהבחנה כי יסודות הומאניים קיימים בשתי מסורות ערכיות אלה. העמדת ערך כבוד האדם בראש סולם העדיפויות החינוכי- ערכי, יוביל את המשתתפים לראות בערך זה כמכנה משותף לחינוך לדמוקרטיה למורשת יהודית וליצירת אקלים מיטבי.
שלב 6: חילוץ הערכים המוסכמים, כתיבתם בצורה מכובדת, חתימת ההורים והצגת האמנה במקום נבחר בגן.
המלצה: יתכן והתהליך יצריך שני מפגשים (הצגה במפגש ראשון ובניית אמנה במפגש השני). מצב זה הוא הרצוי שכן הסיפור וההמחזה מכניסים את ההורים לרוח הדברים וגיבוש האמנה המוסכמת במפגש השני מתרחש כאשר ההורים בשלים לדיון בנושא. אם זה לא מתאפשר , ניתן לצמצם למפגש אחד, ולהקצות זמן בהתאם.
פעילות בנושא האמנה נמשכת לאחר מכן גם עם הילדים, העוברים תהליך דומה לתהליך שעברו ההורים (בתהליך ארוך יותר). הילדים נחשפים ליצירות ספרותיות שונות בהם עולים קונפליקטים שונים, הילדים מנסים לפתור אותם וכל פתרון מהווה נדבך באמנה של הילדים. התהליך מלווה בשיחות, יצירה, הצעות חוק ועוד. לאחר שהילדים עוברים תהליך חינוכי שלם בנושא ומגבשים את אמנת הגן שלהם, הם צופים בהצגת ההורים(ניתן להפוך אירוע זה לטכס קולנועי שלם) לבחון את אמנת ההורים לצד אמנת הילדים וליצור המשכיות של התהליך החינוכי בחיי הגן.
וירג'יניה יקירתי.
השבמחקנורא חבל לי שלא נחשפתי לרעיונותייך הנפלאים בתחילת השנה וזאת מאחר ששנת הלימודים הנוכחית לצערי, הייתה רחוקה מלהיות קלה. לוקחת באהבה רבה את המלצותייך ואציין,כי הן נשמעות מבטיחות.
תודה,
סיגל כרמי
לסיגל מתוקה
השבמחקאשמח לשתף אותך במודל שפיתחתי ואני מפיצה לגנות באשדוד. אתן רקע כללי ואם תיהי מעונינת לשמוע בהרחבה ארחיב.
המטרות: 1. להגיע להסכמות עם ההורים והילדים על הערכים המובילים בגן.
2. לבנות אמנה המבוססת על חוקים מוסכמים ועל ערכים שנבחרו.
3. לזהות נורמות התנהגות, זכויות ואחריות מתוך תכני הלימוד.
4. להעצים את הילד (כוכב השבוע ,ועוד
5. לעודד התנדבות הורים וילדים לפעילויות במשך השנה.
מטרות אלו יוסמו בתוכנית הליבה לאורך כל השנה
בסיפורי התורה, הרגלים ונימוסים, מורשת יהודית, יום הזיכרון לרבין, חגים,ימי הולדתועוד,
אם תרצי שאפרט אעשה זאת בשמחה
ביי וכל טוב
וירגיניה
וירג'יניה יקרה.
השבמחקהמודל נשמע יישומי ומאוד פרקטי.
הנושא כל-כך מהותי וחייבים לתת עליו את הדעת בכלל וכגננות בפרט. אני בהחלט מעוניינת לשמוע עליו בהרחבה.
תודה רבה יקירתי,
סיגל